Annemieke Bes wint zilver op Olympische Spelen

Annemieke Bes wint zilver op Olympische Spelen – In 2008 wint Annemieke Bes Zilver op de Olympische Spelen. Samen met Mandy Mulder en Merel Witteveen veroverde ze zilver in de Yngling klasse in Bejing in 2008. Lees hier hoe het allemaal begon.

Laatbloeier

Annemieke: “Op mijn twaalfde verhuisde ik samen met mijn ouders naar naar Haren aan het Paterswoldsemeer, daar ben ik toen begonnen met zeilen in een Optimist. Ik begon veel later als de meeste zeilers, maar zelf vond ik dat niet zo’n probleem. Ik had vooral heel veel plezier in het zeilen.”


Annemieke: “Ik wilde topzeilster worden”

“Na een paar jaar later stapte ik van de Optimist over naar de Splash, in die tijd een hele grote jeugdklasse t/m 18 jaar. De eerste drie jongens en eerste drie meiden van de landelijke competitie werden uitgenodigd voor de Jeugd-top-training in Balk.”

“Ik weet niet meer zo goed hoe ik het deed, maar ik zat erbij. De jeugd-top-training vond plaats in herfstvakantie. Een week lang zeilen op het Slotermeer onder begeleiding van een trainer. Tijdens die week kwam ik erachter dat ik topzeilster wilde worden.”

“Elke avond werd er een stuk theorie behandeld of een presentatie gegeven. Op een avond kwam er een olympische zeiler van toen en de toenmalige bondscoach vertellen over hoe het was om een olympisch zeiler te zijn. De meeste kinderen om mij heen vonden het vooral een zware week. Ik vond het juist fantastisch en vanaf toen had ik droom! En een doel!”


Internationale wedstrijden in olympische klassen

Op mijn 17e ben ik over gestapt naar de Laser Radiaal, een klasse waarin ik meer internationale (jeugd) wedstrijden kon varen. In 1999 ben ik uiteindelijk overgestapt naar de Europe-klasse, in die jaren een olympische klasse. In twee jaar tijd leerde ik veel geleerd en werd ik zevende tijdens de World Cup in Hyeres, zevende tijdens het Open WK en 2e tijdens het Open Nederlands Kampioenschap.


Vierde in Athene

Eind 2001 werd ik door Annelies Thies en Petronella de Jong gevraagd om hun Yngling team te versterken als middenvrouw. In 2004 plaatsten we ons voor de Olympische Spelen van Athene en werden vierde.

TNT Campagne Yngling
TNT Campagne Yngling met Annelies Thies en Petronella de Jong

 

Na dit eerste olympische avontuur besloot ik weer de Laser Radiaal in te stappen, ik had het idee dat ik er nog niet klaar mee was. Toch stapte ik na een jaar net zo snel weer terug de Ynling in, er liep een heel uniek project waarin we een team waren met negen meiden rouleerden qua teamsamenstelling. De coach begeleide dit proces en had de verantwoordelijkheid om het beste team voor de Olympische Spelen van 2008 aan te wijzen.

Met onze medailles op de Olympische Spelen
Met onze medailles op de Olympische Spelen


Zilver in Bejing

Een bijzonder mooie en leerzame periode waarin ik erg gegroeid ben als sporter, het was hard werken maar ik had veel plezier in het werken in een grote groep. Uiteindelijk werd ik samen met Mandy Mulder en Merel Witteveen gekozen als beste Yngling team voor de Olympische Spelen in 2008 en we wonnen een zilveren in Beijing. Dit was iets waar ik altijd van gedroomd had!

Bezoek aan de Koningin
Bezoek aan de Koningin

 

Annemiek Bes is naast professioneel zeiler, trainer en coach ook in te huren als spreker. Neem contact op voor de mogelijkheden.